Recàrrecs abusius de les aerolínies per cancel·lar reserves

La justícia europea avala anul·lar els recàrrecs abusius de les aerolínies per cancel·lar reserves 

El passat 7 de juliol el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictar una sentència rellevant. Es tracta d’una sentència respecte a les pràctiques abusives que realitzen les companyies aèries. Atorga a les autoritats de cada país plena llibertat per anul·lar els cobraments d’aquests operadors que estimin injustificats. I avala, d’aquesta manera, que els estats membres de la UE puguin cancel·lar els recàrrecs abusius que cobren les aerolínies als passatgers. Sigui per anul·lar una reserva o per no presentar-se a l’embarcament si consideren que tenen un caràcter abusiu.

El cas resolt a l’esmentada sentència es referia a la companyia aèria alemanya Air Berlin. Aquesta va introduir a les seves condicions generals de contractació una clàusula que imposava un import de 25 euros en concepte de despeses de tramitació als passatgers que cancel·lessin la seva reserva d’un vol de tarifa econòmica o que no es presentessin a l’embarcament.

Les normes generals que protegeixen als consumidors davant clàusules abusives també s’apliquen als contractes de transport aeri

Així, el tribunal afirma que la directiva europea respecte a les clàusules abusives no només és d’aplicació en l’àmbit financer, i en especial al mercat hipotecari. Entén que també és extensible a altres àmbits econòmics que afecten els consumidors. Per exemple, el transport, deixant un clar avís a les companyies aèries. És per aquest motiu que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que una norma nacional que transposa la directiva europea sobre clàusules abusives, pot anul·lar la clàusula que permet a les aerolínies facturar aquestes despeses. I és que les normes generals que protegeixen als consumidors davant aquestes clàusules també s’apliquen als contractes de transport aeri.

A més a més… 

A més, el Tribunal remarca que les aerolínies tenen l’obligació de detallar per separat els imports que han de pagar els clients per impostos, taxes aeroportuàries i altres cànons, recàrrecs i drets. I que en cap cas poden incloure aquests conceptes en la tarifa, encara que sigui de forma parcial. Es farà en virtut de la transparència dels preus que exigeix la normativa sobre explotació de serveis aeris.

 Necessites assessorament sobre dret del consum? No dubtis a contactar amb el nostre bufet d’advocats a Girona i en parlem

Publicat el: juliol 14, 2017Categories: