El Tribunal Suprem prohibeix publicar fotografies extretes de Facebook sense el consentiment del seu titular

Epassat 15 de febrer de 2017 la Sala Civil del Tribunal Suprem va dictar una rellevant sentència sobre les conseqüències de la publicació, en un mitjà de comunicació, d’una fotografia extreta d’una coneguda xarxa social. Parlem de Facebook.

El cas resolt pel Tribunal Suprem versava sobre la publicació a la crònica de successos d’un diari comarcal. Es tracta d’una notícia on un individu -el germà de la víctima- havia disparat contra la mateixa amb una arma de caça. Posteriorment, s’havia suïcidat. A aquesta notícia l’acompanyava la fotografia de la víctima, que el diari havia extret de Facebook.

Una publicació d’aquesta mena suposa una vulneració del dret fonamental a l’honor i a la mateixa imatge del titular

En aquest cas concret el Tribunal Suprem estableix les següents consideracions:

  • El fet que, en el compte obert en una xarxa social a Internet, el titular del perfil hagi pujat una fotografia seva que sigui accessible al públic en general, no autoritza a un tercer a reproduir-la en un mitjà de comunicació sense el seu  consentiment. La finalitat d’un compte obert en una xarxa social a Internet és la comunicació del seu titular amb tercers. A més de la possibilitat que aquests puguin tenir accés al contingut d’aquest compte i interactuar amb el seu titular. Però no que pugui publicar-se la seva imatge en un mitjà de comunicació.
  • S’afegeix, també, que el consentiment del titular de la imatge perquè el públic en general -o un determinat nombre de persones- pugui veure-la a un blog o a un compte d’Internet d’una xarxa social, no comporta l’autorització per fer ús d’aquesta fotografia. Tampoc publicar-la o divulgar-la d’una manera diferent. Per tant, la seva publicació suposa una vulneració del dret fonamental a l’honor i a la mateixa imatge.

Així, per tal de poder publicar a un diari la fotografia d’una persona extreta d’un compte social, caldrà el seu consentiment exprés. En cas contrari, aquesta publicació suposaria una intromissió il·legítima al seu dret a l’honor i a la mateixa imatge. Això donaria dret a exigir una indemnització pels danys i perjudicis causats.

És important que coneguem els drets que tenim davant la llei. A Ramió Advocats te’ls apropem i t’ajudem a defensar-los. El nostre objectiu és la teva tranquil·litat. T’ajudem?