
Els autònoms i les empreses podran ajornar la seguretat social
Avui u d’abril s’ha publicat al BOE un nou decret associat a les conseqüències derivades de la pandèmia. El decret, 11 de 2020, que conté mesures en l’àmbit social i econòmic amb l’intent de recolzar, segons consta al decret, a treballadors, famílies, consumidors, i col·lectius vulnerables.
Destaquem les mesures dels punts 19, 20, 22, 23 i 24 adreçades als autònoms.
Resum de noves mesures adoptades
Mesures de recolzament als treballadors, consumidors, families i col·lectius vulnerables
- Es suspenen els procediments de desnonament i llançaments per les llars vulnerables sense alternativa habitacional.
- Es prorroguen els contractes d’arrendament de l’habitatge habitual fins a sis mesos.
- Als deutes per arrendament se’ls aplicarà una moratòria, automàtica en cas de grans propietaris o entitats públiques d’habitatge, opcional en la resta, sempre quel’arrendatari estigui en situació de vulnerabilitat.
- S’aproven avals de l’estat perquè mitjançant préstecs ICO es puguin finançar deutes perarrendament d’un màxim de sis mesos de renda. Els préstecs es podran retornar en untermini màxim de 6 anys prorrogables a 10.
- S’estableix una línia d’ajuts directes al pagament del lloguer o del préstec per finançar-lo de fins a 900€ mensuals per persones físiques en situació de vulnerabilitat econòmicai social.
- Es substitueix el programa d’ajut a les persones en situació de desnonament del seuhabitatge habitual pel nou programa d’ajut a les víctimes de violència de gènere, persones objecte de desnonament del seu habitatge habitual, persones sense llar i altres persones especialment vulnerables.
- Es modifica el programa de foment del parc d’habitatges de lloguer per facilitar l’increment del parc públic d’habitatges de lloguer
- S’autoritza la transferència anticipada a les comunitats autònomes dels fons compromesos en els convenis per l’execució del pla estatal d’habitatge 2018-2021.
- S’autoritza la disposició immediata dels fons encara no compromesos a les comunitatsautònomes, per ajuts de lloguer
- No subjecció dels nous programes d’ajudes vinculats al lloguer al cofinançamentautonòmic.
- Es defineix la situació de vulnerabilitat econòmica per la seva aplicació a la moratòriahipotecaria i del crèdit de finançament no hipotecari:
Article 16. Definició de vulnerabilitat econòmica a l’efecte de la moratòria hipotecària i del crèdit de finançament no hipotecària.
Els supòsits de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l’emergència sanitària ocasionada pel COVID-19 a efectes d’aquest Reial decret llei i de el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, queden definits pel compliment conjunt de les següents condicions:
- a) Que el potencial beneficiari passi a estar en situació d’atur o, en cas de ser empresari o professional, pateixi una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda substancial en la seva facturació de al menys un 40%. A l’efecte d’aquest article tenen la consideració d’empresaris i professionals les persones físiques que compleixin les condicions que preveu l’article 5 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit.
- b) Que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi, en el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria:
- i. Amb caràcter general, el límit de tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples mensual (des d’ara IPREM).
- ii. Aquest límit s’incrementarà en 0,1 vegades l’IPREM per cada fill a càrrec a la unitat familiar. L’increment aplicable per fill a càrrec serà de 0,15 vegades l’IPREM per cada fill en el cas d’unitat familiar monoparental.
- iii. Aquest límit s’incrementarà en 0,1 vegades l’IPREM per cada persona major de 65 anys membre de la unitat familiar.
- iv. En cas que algun dels membres de la unitat familiar tingui declarada discapacitat superior a el 33 per cent, situació de dependència o malaltia que l’incapaciti acreditadament de forma permanent per realitzar una activitat laboral, l’ límit previst al subapartat i) serà de quatre vegades l’IPREM, sense perjudici dels increments acumulats per fill a càrrec.
- v. En el cas que el deutor hipotecari sigui persona amb paràlisi cerebral, amb malaltia mental, o amb discapacitat intel·lectual, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior a l’33 per cent, o persona amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconeguda igual o superior a l’65 per cent, així com en els casos de malaltia greu que incapaciti acreditadament, a la persona o al seu cuidador, per realitzar una activitat laboral, el límit previst al subapartat i) serà de cinc vegades l’IPREM.
- c) Que el total de les quotes hipotecàries dels béns immobles a què es refereix l’article 19, m