Anul·lada la clàusula d’interessos d’un contracte bancari per la mida de la lletra

L’Audiència Provincial de Castelló anul·la una clàusula d’interessos defensant que la lletra del document era molt petita

Sorprenent resolució dictada per l’Audiència Provincial de Castelló el passat 7 de setembre de 2017. El tribunal anul·la una clàusula d’interessos d’un contracte d’una targeta bancària. Defensa que la mida de la lletra del document era molt petita.

El procediment s’inicia amb una reclamació per part de l’entitat creditora contra el deutor pel principal reclamat més els interessos remuneratoris, ascendint aquests últims a l’import de 766,64 euros.

Les clàusules dels contractes han d’estar ajustades als criteris de transparència, claredat, correcció i senzillesa

A la resolució, el tribunal recorda la doctrina existent respecte els contractes celebrats amb consumidors i les seves clàusules. Aquests han d’estar ajustats als criteris de transparència, claredat, correcció i senzillesa. Si no resulta així, poden ser considerats nuls o tenir-les per no incorporades al contracte.

Es tracta que el consumidor conegui o pugui conèixer amb senzillesa la càrrega econòmica que realment li suposa el contracte subscrit. Si el consumidor no entén les clàusules, aconsellem que busqui l’ajuda d’experts. El nostre despatx d’advocats a Girona ajudarem tant en la redacció com a l’hora de signar contractes. 

Com a conclusió…

Clausula d'interessosEn atenció a l’anterior, el tribunal conclou que la clàusula general del contracte que fixa l’interès remuneratori no supera el necessari control de transparència. Ho fa un cop examinat el contracte de targeta de crèdit. I veient que el referit interès remuneratori s’estableix en el revers del contracte que es troba sense firmar pel demandat.

D’aquesta manera, es troba en un context de difícil lectura tenint en compte la lletra tan minúscula que utilitza. Per la qual es necessita l’ús d‘una lupa ja que no són suficient les simples ulleres de lectura. A més, el contracte resulta de difícil comprensió per un adherent mitjà en utilitzar conceptes i fórmules matemàtiques complicades.

Per tot, el tribunal acaba concloent que la clàusula dels interessos remuneratoris és nul·la. I admet, així, la demanda en quant a l’import principal reclamat però no pels interessos.

Ramió Advocats, som un