Acomiadament disciplinari d’un treballador d’empresa de seguretat

El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia es pronuncia en la seva sentència 967/2017 de 8 de novembre, sobre un acomiadament disciplinari on un treballador es va absentar tres quarts d’hora de la vigilància nocturna d’un edifici pel qual va ser contractat.

Els fets ocorren una matinada en la que un treballador d’una empresa de seguretat s’absenta de l’edifici que li havia estat assignat per vigilar, durant aproximadament tres quarts d’hora. A l’edifici en qüestió ja s’havien produït diversos incidents i, amb la finalitat d’evitar-ne més, els propietaris van contractar aquest servei de vigilància i seguretat.

La nit dels fets va sonar l’alarma de l’edifici i quan van arribar els tècnics de la mateixa i la policia, no hi havia ningú a les instal·lacions. Per aquest fet, l’empresa de seguretat decideix acomiadar al seu treballador per motius disciplinaris, ja que la seva feina era fer rondes de vigilància per tot el recinte, i no tant sols no ho va fer si no que va abandonar el seu lloc de treball. L’empresa a més, considera que per part del treballador ha existit un abús de confiança.

El treballador en ser acomiadat va interposar demanda per acomiadament improcedent contra l’empresa, la qual va ser estimada per part del jutge en primera instància. L’empresa però, interposà el corresponent recurs contra aquesta primera resolució, obtenint així un pronunciament judicial que determinava la procedència de l’acomiadament; i presentant contra aquesta sentència un recurs de suplicació el treballador en el qual al·legava els següents arguments: El treballador considera l’existència d’infracció de normes substantives o jurisprudencial aplicables al cas amb empara a l’article 193.c de la Llei de Jurisdicció Social, per considerar que en cap cas hi ha hagut una transgressió de la bona fe contractual, ni una passivitat de vigilància en el seu lloc de treball. Argumenta a més, que el suposat incompliment no podria ser considerat com a molt greu i susceptible de fonamentar un acomiadament disciplinari, essent una mesura desproporcionada atenent a que el treballador, amb deu anys d’antiguitat, no havia tingut mai antecedents desfavorables.

Com a conclusió…

Amb tot, finalment el TSJ de Múrcia considera que no pot prosperar el recurs presentat pel treballador per diversos motius: quan el treballador s’incorpora al seu lloc de treball pren possessió del mateix en haver-se produït el relleu amb l’anterior torn. I, tractant-se d’una empresa de seguretat, la finalitat de la qual és que no es produeixi absència de vigilància en cap moment doncs és quan desapareix el control i seguretat pels quals ha estat contractada, l’absentisme del treballador és un dany per l’empresari. Absentar-se del lloc de treball durant quaranta cinc minuts es considera abandonament del mateix i de la vigilància, la qual és una funció de responsabilitat i de contingut sensible. Per tot, el TSJ de Múrcia considera l’acomiadament procedent i una mesura proporcionada als fets comesos pel treballador.

Ramió Advocats,